Exposities

Expositie Julië Fichter

1 februari 2016 0 comments

Van woensdag 1 april tot en met zaterdag 27 juni 2015 worden de houtpastels geëxposeerd van Julië Fichter (1907-2003).

Julie Fichter werd geboren in Stuttgart en kreeg als meisje de gelegenheid haar talent in de schilderkunst te ontplooien. Tijdens haar studiejaren ontwikkelde ze een eigen techniek, die van de houtpastels, een techniek die de structuur van het hout volgt.

Geïnspireerd door de rijke en zeldzame variaties van verschillende houtsoorten gebruikte ze planken als ondergrond voor haar pastel. Ze bewerkte deze planken met donker pastelkrijt, waardoor de nerven zichtbaar werden. Daarna bleef ze er net zo lang naar kijken, tot ze in de grillige lijnen het verhaal van het hout ontdekte.

“Het hout zelf zegt me wat er getekend moet worden” zei ze hierover. Dan veegde ze met een gum vormen en gedaantes uit en werden contouren getekend en ingekleurd.

Tijdens haar gehele leven concentreerde ze zich op haar innerlijke wereld en leefde zo veel als mogelijk in de natuurlijke wereld. Haar werk kenmerkt zich dan ook door haar liefde voor sprookjes, oude volkssagen en bijbelse verhalen.

Het gebruik van de structuur van het hout geeft op zichzelf al een afstemming op de natuur. De jaarringen met hun grillige patronen lijken scheidingen aan te geven tussen verschillende natuurlijke en bovennatuurlijke werelden. Door naar haar haar houtpastels te kijken wordt dit gevoel opgeroepen.

Haar houtpastels heeft ze pas op latere leeftijd gemaakt, want vanaf haar zestigste kreeg ze de rust en de gelegenheid zich te wijden aan de kunst.

Julie Fichter heeft zichzelf nooit in een bepaalde kunstrichting geplaatst. Vanwege de combinatie van haar thema’s en van haar techniek kan haar werk uniek genoemd worden.

Ze leefde haar laatste jaren ver verwijderd van de moderne samenleving in Uffelte, in een oude boerderij ‘de Uelenspieghel’ genaamd, en heeft een fraaie collectie houtpastels nagelaten.

Tot op de dag van vandaag wordt de galerie/boerderij beheerd door de dochter van Julië Fichter.

Meer informatie over het leven en het werk van Julië vindt u op www.uelenspieghel.nl.

Gerelateerd

Leave a Comment