Algemeen

Wandelexpositie Kijk hier.. Kijk daar – Naakt van 14 februari tm 31 maart

2 februari 2018 0 comments

Kijk hier … kijk daar … ‘Naakt door de eeuwen heen’

Wandelexpostie in de binnenstad van Hattem. De Expositie brengt wandelend publiek naar 12 verrassende locaties waar meer dan veertig kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Hongarije en zelfs Mexico te bewonderen zijn.

Hanzestad Hattem ontwaakt uit haar winterslaap en maakt zich op voor een nieuw evenementenjaar. Voor de derde keer op rij zal men wandelend door het centrum van de stad van 14 februari tot en met 31 maart op twaalf locaties (w.o. musea, galeries en winkels) genieten van schilderijen, beelden en toegepaste kunst. Dit jaar gaat de organisatie een stap verder met ‘naakt door de eeuwen heen’ met divers werk uit particulier bezit en musea.

De twee succesvolle voorgaande edities respectievelijk over de kunstenaarsfamilie Krabbé en ‘koeien tussen kunst en kitsch’ werden warm ontvangen door bezoekers en lokale bevolking. En juist in de stille maanden februari en maart brengt dit soort toegankelijke kunstprojecten met een veelzijdige thematiek leven in de stad.

Met steun van het Toeristisch Informatie Punt en enthousiaste medewerking van het Voerman Museum Hattem, Anton Pieck museum en de andere locaties is dit unieke project weer tot een verrassend geheel geworden.

De tentoongestelde kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen en tot heden door het naakte lichaam laten inspireren. De zorgvuldig geselecteerde werken (veelal te koop) tonen naakten van de 17de eeuw tot heden in diverse disciplines. Het resultaat is overwegend Nederlands maar bevat prachtige werken uit België, Frankrijk, Hongarije en zelfs Mexico. Het oudste ‘naakt’  uit de wandelexpositie is een slapende cupido van een onbekende Vlaamse meester uit de 17de eeuw. Zondermeer van museale kwaliteit is het 19de eeuwse witte marmerbeeld van Mozes als naakte baby in de mand.

Startpunt van de wandelexpositie is Bruno Barat Art Gallery in de Kruisstraat, waar u o.a. werk van Beeldhouwersgilde Hattem treft. Maar u kunt ook starten bij Het Pannenhuis met werk van o.a. Isaac Israëls of bij 2e Hansje met hedendaagse kunst van Francien Krieg. Het Voerman Museum Hattem toont nog nooit eerder getoonde ‘naakten’ van Jan Voerman jr. en ook het Anton Pieck Museum laat onverwacht werk zien van haar naamgever.

Speciaal voor de thematiek van dit jaar zal maandag 5 maart een workshop modeltekenen gegeven worden door beeldend kunstenaar Diederik Grootjans. Deze workshop is voor iedereen, zowel beginners als gevorderden. Belangstellenden kunnen informatie opvragen en zich opgeven bij 2e Hansje in de Achterstraat.

De folder met plattegrond en wandelsuggestie is gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties en dus ook bij het Toeristisch Informatie Punt op de Markt. De locaties zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van de museale collectie van het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum. Wel is de museumwinkel tijdens de openingstijden vrij toegankelijk.

De organisatie dankt Rond Uit Hattem, bruikleengevers en deelnemers voor hun steun en inzet en wenst u een inspirerende wandelexpositie 2018 in de binnenstad van de mooie Hanzestad Hattem.

Gerelateerd

Leave a Comment