Algemeen

Daniëlle ter Hofstede exposeert tot en met eind augustus

1 april 2019 0 comments

Daniëlle ter Hofstede (1971) woont en werkt in Hattem. 

Lange tijd combineerde zij haar passie voor tekenen en schilderen met een drukke baan in het bedrijfsleven. Om zich verder te ontwikkelen en haar technieken te verfijnen begon zij in 2007 aan de 6-jarige opleiding figuratief tekenen en schilderen aan de Wackers Academie te Amsterdam. Daar kreeg zij les van gerenommeerde kunstenaars zoals Sam Drukker, Jim Harris, Frank Leenhouts en Maarten Welbergen. Tevens volgde zij meerdere masterclasses. Sinds eind 2018 is Daniëlle gestopt met haar reguliere baan en legt zij zich geheel toe op het schilderen.

In de huidige expositie is een selectie te zien uit haar eindexamenserie “Veiled”, aangevuld met recenter werk. Schilderijen uit deze serie zijn eerder ook elders tentoongesteld, onder andere bij Galerie Mokum in Amsterdam.

De serie “Veiled”  bestaat uit een 20-tal portretten, in kleur en in zwart/wit, waarin telkens hetzelfde model figureert. De beschouwer kijkt naar het schilderij en het schilderij bekijkt soms ook de kijker. Is deze nieuwsgierige, vriendelijke blik oprecht? Op enkele doeken zien we het model in een meer introspectieve houding. Of geblinddoekt. Telkens is er op eniger wijze sprake van een verhulling van de werkelijke persoon en haar ware zelf. Er is een haast voelbare afstand tussen het model en de kijker.  In de zwart/witte schilderijen is de gecreëerde afstand nog groter doordat het beeld letterlijk uit elkaar brokkelt. Het veelvuldig gebruik van het paletmes in plaats van het penseel, het formaat en de uitvoering in grijstinten  versterken deze afstand.  De portretten in kleur daarentegen, zijn realistisch geschilderd. Ze zijn opgebouwd uit een grisaille onderschildering in acryl en daaroverheen zijn diverse lagen olieverf aangebracht. Hierbij wordt zacht geschilderde huid afgewisseld met een vlotte penseelvoering in losse toetsen. Het is een subtiel samenspel van scherp en zacht, warm en koud, grof en fijn.

Favoriete kunstenaars van Daniëlle zijn onder meer Frans Hals, Ilja Repin, Francis Bacon, Lovis Corinth, Lucian Freud en Jenny Saville.

Gerelateerd

Leave a Comment